Prijava v e-storitve z uporabo programa IDProtect Client na OS Windows

1. Korak Vstavite vašo osebno izkaznico v čitalnik pametnih kartic oz. jo prislonite na čitalnik, če uporabljate brezstični čitalnik. Če uporabljate brezstični čitalnik*, boste pri uporabi morali vnesti kodo CAN** vaše e-osebne izkaznice.
  Za prijavo v e-storitve na OS Windows lahko uporabljate različne brskalnike (Edge, Firefox***, Chrome,...). Postopek uporabe je pri vseh brskalnikih zelo podoben. Slike v nadaljevanju prikazujejo prijavo z brskalnikom Edge.
2. Korak Pojdite na spletno stran, kjer želite opraviti e-storitev. Npr. prijava v e-storitev preko sistema SI-PASS (eUprava, zVem, SPOT,...), kjer pri prijavi izberete ustrezno možnost prijave – »Osebna izkaznica s čitalnikom kartic«
3. Korak Odprlo se bo okno, kjer boste izbrali digitalno potrdilo za prijavo. Izberite potrdilo, ki ima poleg vašega imena navedeno še »(prijava)«. To je digitalno potrdilo visoke ravni zanesljivosti, s katerim se boste prijavili v večino spletnih e-storitev.
idpc 20

Izberite potrdilo in nato gumb "OK". 
4. Korak Odprlo se bo okno za vnos kode PIN. Vnesite kodo PIN vaše e-osebne izkaznice.
idpc 19
5. Korak Po potrditvi kode PIN boste uspešno prijavljeni v e-storitev.

**Koda CAN
***Digitalna potrdila nameščena na e-osebni izkaznici bodo po namestitvi programa IDProtect Client vidna v sistemski shrambi. V Firefoxu je delovanje odvisno od verzije: pri starejših verzijah se uporabi dostop prek gonilnika PKCS#11, ki ga je potrebno ročno namestiti kot nov PKCS#11 modul, zato dodatna registracija potrdila ni potrebna. Novejše verzije brskalnika Firefox privzeto uporabljajo sistemsko shrambo, kar pomeni, da PKCS#11 gonilnik ni potreben, mora pa zato biti potrdilo registrirano v sistemski shrambi (kot pri uporabi v Edge, Chrome…)

* Uporaba brezstičnega čitalnika:

1. Položite osebni izkaznico na brezstični čitalnik.
2. Odprite program IDProtect Client Manager.
3. Vnesite kodo CAN vaše osebne izkaznice.
4. Ko bo program IDProtect Client vzpostavil varno povezavo z vašo elektronsko osebno izkaznico, izkaznico odmaknite iz brezstičnega čitalnika.
5. Kartico ponovno položite na brezstični čitalnik in pojdite na spletno stran, kjer želite opraviti e-storitev oz. nadaljujte od 2. Koraka zgornjih navodil dalje.

 

 

E-podpisovanje dokumentov z uporabo programa IDProtect Client

Z digitalnim potrdilom za izdelavo kvalificiranega e-podpisa lahko podpisujete z orodji za e-podpisovanje (npr. Adobe Acrobate Reader*), kjer uporabite digitalno potrdilo, ki ima poleg vašega imena navedeno še »(podpis)«.

*Podpis v programu Adobe Acrobate Reader ne deluje na delovnih postajah z nameščenim zadnjim paketom popravkov za Windows 10 in z Windows 11.

Sprememba kode PIN na OS Windows

1. Korak

Vstavite osebno izkaznico v čitalnik pametnih kartic oz. jo položite na brezstični čitalnik.

2. Korak

Preko Start > Vsi programi > IDProtect Client izberite IDProtect PIN Tool

idpc 11

ali pa preko Start > Vsi programi > IDProtect Client izberite IDProtect Manager in nato zavihek "Koda PIN" in izberite "Upravljaj..."
idpc 13

ali pa v sistemski vrstici izberite ikono, ki simbolizira čip pametne kartice - ID Protect Monitor ter kliknite z desnim klikom in izberite "Upravljaj s kodo PIN..."
idpc 12

3. Korak Odprl se bo program ID Protect PIN Tool.
4. Korak Za spremembo kode PIN izberite gumb "Spremeni".
idpc 14
5. Korak

Odprlo se bo okno, kjer boste navedli obstoječo kodo PIN in nato določili novo kodo PIN, ter vnos kode PIN ponovili.

idpc 15

6. Korak Po uspešni spremembi kode PIN boste prejeli obvestilo.
idpc 16

*Koda PIN

Odklepanje elektronske osebne izkaznice s kodo PUK na OS Windows

Če boste šestkrat zaporedoma vnesli napačno kodo PIN, se bo vaša elektronska osebna izkaznica zaklenila. Za odklepanje kode PIN boste potrebovali kodo PUK*. Za pridobitev kode PUK morate obiskati upravno enoto ali diplomatsko-konzularno predstavništvo.

E-osebno izkaznico odklenete s programom IDClient Protect PIN tool.

1. Korak

Vstavite osebno izkaznico v čitalnik pametnih kartic oz. jo položite na brezstični čitalnik.

2. Korak

Preko Start > Vsi programi > IDProtect Client izberite IDProtect PIN Tool

idpc 11

ali pa preko Start > Vsi programi > IDProtect Client izberite IDProtect Manager in nato zavihek "Koda PIN" in izberite "Upravljaj..."
idpc 13

ali pa v sistemski vrstici izberite ikono, ki simbolizira čip pametne kartice - ID Protect Monitor ter kliknite z desnim klikom in izberite "Upravljaj s kodo PIN..."
idpc 12

3. Korak Odprl se bo program ID Protect PIN Tool. Izberite "Odkleni"
idpc 21
4. Korak Odprlo se bo okno, kjer boste vnesli kodo PUK in nato določili novo kodo PIN, ter vnos kode PIN ponovili.
idpc 22
5. Korak

Po uspešni ponastavitvi kode PIN boste prejeli obvestilo.

idpc 23

Koda PUK*

Ogled potrdil na elektronski osebni izkaznici na OS Windows

1. Korak Vstavite osebno izkaznico v čitalnik pametnih kartic oz. jo položite na brezstični čitalnik.
2. Korak

Preko Start > Vsi programi > IDProtect Client izberite IDProtect Manager

idpc 11

3. Korak Odprl se bo grafični uporabniški vmesnik, ki bo prikazal podatke o vstavljeni pametni kartici oz. elektronski osebni izkaznici.
idpc 13
4.1. Korak Če boste izbrali "Podpis in prijava" si lahko ogledate digitalni potrdili, ki sta zaščiteni s kodo PIN, digitalno potrdilo za prijavo visoke ravni zanesljivosti in digitalno potrdilo za elektronski podpis.
Ob izbiri zavihka "Digitalna potrdila in ključi" se bo odprlo pojavno okno, v katerega je potrebno vnesti kodo PIN vaše elektronske osebne izkaznice.
idpc 25

Za ogled digitalnih potrdil in zasebnih ključev razširite drevesno strukturo s klikom na oznako »+«.
4.2 Korak Če boste izbrali "Prijava brez PIN-a", si lahko v zavihku "Digitalna potrdila in ključi" ogledate digitalno potrdilo za prijavo nizke ravni zanesljivosti, ki ni zaščiteno s kodo PIN
idpc 24