Izjava o dostopnosti se nanaša na mobilno z aplikacijo eOsebna, ki je na voljo prek spletnih trgovin Google Play, App Store in Huawei Gallery. Državni center za storitve zaupanja SI-TRUST se zavezuje omogočati mobilno aplikacijo eOsebna v skladu z Zakonom o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij (Uradni list RS, št. 30/18). S spodbujanjem vključenosti in dostopnosti lahko vsem omogočimo enake možnosti za razvoj. Pomembno je, da se uporabnikom omogoči zaznavanje, razumevanje, navigacijo ter interakcijo s spletom.

Za zagotavljanje dostopnosti so bile v mobilni aplikaciji eOsebna sistemsko zagotovljene nekatere prilagoditve:

  • uporabniški vmesnik je dostopen za podporne tehnologije,
  • zagotovljen je ustrezen kontrast med barvo besedila in barvo ozadja ter
  • uporabljena so ustrezna dostopna imena gumbov.

Stopnja skladnosti

Aplikacija eOsebna je delno skladna z Zakonom o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij zaradi spodaj navedenih izjem.

Nedostopne vsebine

V mobilni aplikaciji eOsebna ranljivim skupinam ni prilagojena ležeča usmeritev zaslona. Osnovna funkcionalnost mobilne aplikacije je branje digitalnih potrdil iz elektronske osebne izkaznice prek protokola NFC, pri čemer se uporabljajo sistemska pojavna okna, ki jih ni možno prilagoditi v vodoravno orientacijo zaslona. Prilagoditev dodatnih funkcionalnosti mobilne aplikacije bi zahtevala obsežne spremembe v oblikovanju, razvoju in testiranju ter s tem nesorazmerno breme, ki bi nastalo za skrbnika.

Dostopne alternative

Uporabnikom, ki za lažje razumevanje vsebine potrebujejo ležečo usmeritev zaslona, kot možno alternativo priporočamo uporabo elektronske osebne izkaznice prek računalnika s čitalnikom pametnih kartic kot možno alternativo.

Povratne informacije

Če naletite na težavo glede dostopnosti, vas prosimo, da nas o tem obvestite. V primeru, da imate glede dostopnih/nedostopnih vsebin dodatna vprašanja, nam lahko pišete na si-trust@gov.si.

Priprava izjave o dostopnosti

Ta izjava je bila pripravljena 30. novembra 2023 na podlagi samoocene.

Izvršilni postopek

V primeru, da ugotovite neskladnost z določili Zakona o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij, lahko podate prijavo inšpektorjem za informacijsko družbo po navadni ali elektronski pošti na naslov:

Inšpektorat Republike Slovenije za informacijsko družbo

MINISTRSTVO ZA DIGITALNO PREOBRAZBO

Davčna ulica 1

1000 Ljubljana

01 555 58 48

gp.irsid@gov.si