Overitelj digitalnih potrdil na Ministrstvu za javno upravo
Tržaška cesta 21
1000 Ljubljana
Slovenija

 

Vlada RS MJU Domov English Domov

 

logo-smsPASS

Mobilna identiteta smsPASS

Mobilna identiteta smsPASS je način prijave v SI-PASS, ki s pomočjo enkratnega gesla, poslanega s kratkim sporočilom SMS, omogoča elektronsko podpisovanje dokumentov in zanesljivo identifikacijo uporabnika pri uporabi e-storitev. Za uporabo smsPASS potrebujete mobilno telefonsko številko in telefon, ki sprejema kratka sporočila, ter napravo, povezano v splet (npr. računalnik, tablico, pametni telefon).

 

 

Pridobitev in aktivacija smsPASS

 

Imam le uporabniški račun SI-PASS

  1. Postopek aktivacije smsPASS pričnete na uporabniških straneh SI-PASS. Po prijavi z uporabniškim imenom SI-PASS in geslom ter vnosu obveznih podatkov (vaše davčne številke, imena in priimka, datuma rojstva ter naslova stalnega prebivališča) bo vaš zahtevek za pridobitev smsPASS posredovan na prijavno službo SI-TRUST.
  2. Osebno se zglasite pri prijavni službi SI-TRUST na upravni enoti, kjer boste izkazali svojo istovetnost in podpisali zahtevek za pridobitev smsPASS. Zahtevek lahko odda procesno sposobna oseba, starejša od 15 let.
  3. Po e-pošti boste prejeli aktivacijsko kodo, s katero na uporabniških straneh SI-PASS nadaljujete postopek aktivacije in pri tem registrirate svojo telefonsko številko. Po uspešni aktivaciji lahko smsPASS uporabljate tako za e-podpisovanje dokumentov kot za prijavo v e-storitve, ki podpirajo smsPASS.

 

Imam kvalificirano potrdilo, registrirano v SI-PASS

  1. Postopek aktivacije smsPASS pričnete na uporabniških straneh SI-PASS. Po prijavi s kvalificiranim potrdilom se vam bodo na zahtevku izpisali obvezni podatki (vaša davčna številka, ime in priimek, datum rojstva ter naslov stalnega prebivališča), ki jih potrdite in tako zahtevek oddate.
  2. V nekaj dneh boste na svoj naslov stalnega prebivališča prejeli aktivacijsko kodo, s katero na uporabniških straneh SI-PASS nadaljujete postopek aktivacije in pri tem registrirate svojo telefonsko številko. Po uspešni aktivaciji lahko smsPASS uporabljate tako za e-podpisovanje dokumentov kot za prijavo v e-storitve, ki podpirajo smsPASS.
  3. Ker boste pri uporabi smsPASS potrebovali tudi svoje uporabniško ime SI-PASS in geslo, si geslo, če ga ne poznate, pred aktivacijo smsPASS ponastavitve na uporabniških straneh SI-PASS.

 

Cena smsPASS

Pridobitev in uporaba smsPASS je brezplačna.

 

Ukinitev smsPASS

smsPASS ukinete na uporabniških straneh SI-PASS, tako da v izbiri "Urejanje registriranih načinov prijave" odstranite način prijave "Enkratno geslo smsPASS".

 

Sprememba telefonske številke

Telefonsko številko lahko spremenite (dodate novo in odstranite staro) na uporabniških straneh SI-PASS.