Za nov SI-PASS račun potrebujete veljaven elektronski naslov, do katerega lahko dostopate ter svoj mobilni telefon.

1. SI-PASS račun kreirate in upravljate preko portala SI-PASS Storitev za spletno prijavo in e-podpis, kjer izberete Prijava v uporabniške strani SI-PASS”. 

Slika 1

2. Izberete »Uporabniško ime in geslo«.

Slika 2

3. Nato izberete »Nov uporabnik«.

Slika 3

4. Izpolnite zahtevana polja:

  • E-naslov bo imel vlogo uporabniškega imena. Na ta naslov bo prispelo sporočilo s potrditveno povezavo za zaključek postopka registracije računa SI-PASS.
  • Geslo mora biti dolgo vsaj 6 znakov in mora vsebovati vsaj en mali, veliki in številčni znak.
  • !!! Varnostno vprašanje in odgovor nanj boste potrebovali, če boste pozabili geslo in ga boste želeli ponastaviti. Če tega podatka ne boste imeli, boste morali v primeru, da v SI-PASS nimate registriranega veljavnega digitalnega potrdila, za ponastavitev gesla obiskati prijavno službo. 
Varnostnega vprašanja in odgovora nanj v trenutni postavitvi sistema žal ni možno spremeniti, zato je zelo pomembno, da si ta dva podatka zapomnite ali shranite na varno mesto.
  • Za aktiviracijo smsPASS je potrebno, za namen osebne identifikacije, obiskati prijavno službo. Prijavno službo lahko obiščete pred ali po kreiranju SI-PASS računa in oddaji spletne zahteve za smsPASS preko SI-PASS. V primeru, da boste račun SI-PASS registrirali pred obiskom prijavne službe, 
bo račun SI-PASS aktiven, ko bo referent/ka na prijavni službi vašo smsPASS vlogo zaključila z vašo osebno identifikacijo. Status smsPASS si lahko pogledate pod »Urejanje nastavitev računa«. Status bo v tem koraku »Prekinitev pridobitve smsPASS«. Kar pomeni, da čaka vašo osebno identifikacijo in da lahko postopek tudi prekinete. 
!!! Postopek pridobitve smsPASS se samodejno prekine, če v okviru 30 dni ne obiščete prijavne službe. 
  • Iz slike je potrebno prepisati varnostno kodo in
  • za registracijo je potrebno sprejeti Splošne pogoje uporabe sistema SI-PASS.

Slika 4

5. Ob registraciji lahko izberete tudi pridobitev mobilne identitete smsPASS.

S tem izborom se razpre obrazec za dodatne podatke, ki so za registracijo smsPASS potrebni. Ime, priimek, datum rojstva, davčna številka in številka mobilnega telefona. Iz slike prepišete varnostno kodo.

Slika 5

6. Za registracijo in uporabo SI-PASS računa je potrebno strinjanje s pogoji uporabe.

Potrdite podatke.

7. Na telefonsko številko boste prejeli potrditveno kodo smsPASS v obliki SMS sporočila. Prepišite kodo iz sporočila. Če potrditvene kode ne prejmete, preverite ali ste vpisali pravilno telefonsko številko.

Slika 6

Slika 7

8. Na vaš elektronski naslov ste prejeli sporočilo  s potrditveno povezavo za registracijo SI-PASS računa.

Slika 8

9. S klikom na povezavo odprete okno za nadaljevanje registracije SI-PASS računa. 

Če se povezava ne odpre samodejno, z desnim klikom nad izbrano povezavo odprete meni. Kopirajte povezavo in jo prilepite v izbrani brskalnik. 

Vpišite geslo, ki ste ga na začetku določili.

Slika 9

10. Registracijo SI-PASS računa ste s tem uspešno zaključili. 

Slika 10

11.Za pridobitev smsPASS je potrebna  osebna identifikacija na prijavni službi. Osebno identifikacijo na prijavni službi lahko opravite pred ali po kreiranju računa SI-PASS in oddaji zahteve za smsPASS preko SI-PASS.

Ob obisku prijavne službe morate imeti se seboj identifikacijski dokument s sliko (osebno izkaznico, potni list, vozniško dovoljenje). 

Če boste prijavno službo obiskali na cepilnem mestu, morate s seboj imeti izpolnjen obrazec za identifikacijo za pridobitev smsPASS.

Vašo vlogo bodo našli preko vaše EMŠO številke, zato je pomembno, da vpišete pravilno davčno številko, kajti ta dva podatka sta povezana. 

Ob obisku prijavne službe na upravni enoti, finančnem uradu ali centru za socialno delo, prejmete dokument »Zahtevek za pridobitev smsPASS«. Na cepilnem mestu pa prejmete potrdilo o oddaji obrazca za identifikacijo.

Ko referent / ka vašo vlogo zaključi in ko imate uporabniški račun SI-PASS in oddano zahtevo za smsPASS preko računa SI-PASS lahko začnete smsPASS uporabljati. 

Na elektronski naslov prejmete sporočilo o zaključku pridobitve smsPASS.