Navodila za elektronsko podpisovanje

1. Ko v aplikaciji ponudnika storitev izberete možnost »Podpiši«, ste preusmerjeni v sistem SI-PASS. Če v sistem še niste prijavljeni na ustrezen način, izberite enega izmed ponujenih načinov prijave. Če se želite prijaviti s svojim digitalnim potrdilom, izberite možnost »Kvalificirano potrdilo izdano v EU«.

2. Če nimate veljavnega digitalnega potrdila SI-PASS, boste v naslednjem koraku pričeli postopek njegove pridobitve, saj boste z njim elektronsko podpisovali dokumente v sistemu SI-PASS. Izberite možnost »Pridobitev potrdila«.

3. V nadaljevanju potrdite posredovanje podatkov storitvi SI-PASS s klikom na gumb »Potrdi«.

4. V naslednjem koraku pridobitve digitalnega potrdila SI-PASS vpišite svoje geslo SI-PASS, ki ste ga določili ob registraciji uporabniškega računa SI-PASS, označite možnost »Sprejemam pogoje uporabe« ter izberite gumb »Potrdi«.

5. Če ste svoje geslo SI-PASS pozabili, ga lahko ponastavite. Postopek ponastavitve gesla je opisan v poglavju »Ponastavitev gesla SI-PASS«

6. V naslednjem koraku bo izdano vaše digitalno potrdilo SI-PASS, kar lahko traja tudi nekaj deset sekund.

7. Ko bo digitalno potrdilo SI-PASS izdano, se vam bo izpisalo spodnje obvestilo. S klikom na gumb »Nazaj na e-podpis« boste preusmerjeni na obrazec za elektronski podpis dokumenta.

8. Na obrazcu boste videli ime dokumenta, ki ga podpisujete. Dokumente oblike PDF si lahko tudi ogledate s klikom na ikono očesa. Za elektronski podpis dokumenta vnesite geslo sistema SI-PASS ter izberite gumb »Podpiši«.

9. Po uspešno izvedenem elektronskem podpisu boste preusmerjeni nazaj v aplikacijo, v kateri ste pričeli postopek elektronskega podpisovanja.

Ponastavitev gesla SI-PASS

1. Če ste svoje geslo SI-PASS pozabili, ga lahko ponastavite v postopku pridobitve digitalnega potrdila SI-PASS.

2. Na dnu ekrana pod odsekom »Dodatne možnosti« izberite »Ponastavitev gesla«.

3. V naslednjem koraku se vam bo izpisalo obvestilo, da bodo v postopku ponastavitve gesla preklicana vsa vaša morebitna obstoječa digitalna potrdila SI-PASS, zato boste morali ponoviti postopek njihove pridobitve.

4. Izberite »Ponastavitev gesla«.

5. V naslednjem koraku vpišite svoj elektronski naslov, ki se uporablja kot uporabniško ime za prijavo v sistem SI-PASS ter prepišite naključni niz številk. Potrdite, da imate dostop do navedenega e-naslova in izberite gumb »Potrdi«.

6. V naslednjem koraku izberite način ponastavitve gesla. Geslo lahko ponastavite bodisi s pomočjo prijave z digitalnim potrdilom bodisi z vnosom odgovora na varnostno vprašanje. V nadaljevanju je prikazan primer ponastavitve gesla s pomočjo prijave z digitalnim potrdilom (izberite možnost »Nadaljuj z digitalnim potrdilom«).

7. V naslednjem koraku določite novo geslo SI-PASS, ki se uporablja tako za prijavo v sistem SI-PASS kot za elektronsko podpisovanja v sistemu ter izberite »Potrdi«.

8. Po določitvi novega gesla se vam izpiše obvestilo z nadaljnjimi navodili.

9. Na svoj elektronski naslov boste prejeli e-pošto s spletno povezavo, prek katere morate potrditi ponastavitev gesla. Za potrditev kliknite na spletno povezavo.

10. Preusmerjeni boste v sistem SI-PASS, kjer v zadnjem koraku ponastavitve gesla vpišite svoj e-naslov ter geslo, ki ste predhodno določili, ter izberite gumb »Potrdi«.

11. Če bo prijava uspešna, se vam bo izpisalo obvestilo o uspešnem zaključku postopka.