Program eOIActivator boste potrebovali za prvo nastavitev kode PIN oz. vašega uporabniškega gesla za vašo e-osebno izkaznico oz. za aktivacijo vaše e-osebne izkaznice. Po prvi nastavitvi kode PIN, programa ne boste več potrebovali.
Za prvo nastavitev kode PIN potrebujete:

  • Začetno geslo oz. kodo PUK, če začetnega gesla nimate,
  • Osebno izkaznico,
  • Čitalnik pametnih kartic, ki je lahko stični ali brezstični,
  • program eOIActivator,
  • osebni računalnik z operacijskim sistemom Windows ali Mac.

 

Postopek aktivacije e-osebne izkaznice oz. nastavitev kode PIN s programom eOIActivator

1. Korak  

Namestite program eOIAktivator (OS Windows in Mac OS) in program odprite. Navodila za namestitev na OS Windows in na Mac OS

Aktivacija1

2. Korak   V spodnjem desnem kotu preko spustnega seznama izberite ustrezen jezik.
3. Korak   Vstavite osebno izkaznico v čitalnik oz. jo prislonite na brezstični čitalnik. V oknu se bodo prikazala vnosne polja
Aktivator2
4. Korak Vnesite podatke:   
  Koda CAN: prepišite kodo CAN z osebne izkaznice. Poiščite 6 števk, ki so navpično natisnjene ob desnem robu na sprednji strani osebne izkaznice.
CAN osebna izkaznica
  Začetno geslo*: Začetno geslo ste prejeli v zaprti ovojnici po pošti ali osebno na upravni enoti ob prevzemu osebne izkaznice. Po prvi nastavitvi kode PIN je začetno geslo neuporabno.
  Koda PIN: Določite kodo PIN za e-osebno izkaznico (6 števk). Vnesti jo boste morali ob vsaki uporabi. Skrbno jo varujte in je ne zaupajte nikomur!
  Ponovite kodo PIN: Ponovite kodo PIN, ki ste jo določili v zgornji vrstici.
5. Korak   izberite gumb »Potrdi«
6. Korak   Aktivacija e-osebne izkaznice bo zaključena, ko boste prejeli obvestilo: »Aktivacija e-osebne izkaznice je bila uspešno zaključena. Sedaj jo lahko uporabljate z namensko programsko opremo.«
aktivacija3

*Če začetnega gesla nimate, boste potrebovali kodo PUK in izberite gumb »Nimam začetnega gesla«. Za pridobitev kode PUK morate obiskati upravno enoto ali diplomatsko-konzularno predstavništvo.

E-osebno izkaznico lahko aktivirate le enkrat. Če ste vašo e-osebno izkaznico že aktivirali, se bo izpisalo obvestilo »E-osebna izkaznica je že aktivirana. Uporabljate jo lahko z namensko programsko opremo«.

Če ste kodo PIN za vašo aktivirano e-osebno izkaznico izgubili in je ne poznate, boste za ponastavitev kode PIN potrebovali kodo PUK. Za pridobitev kode PUK morate obiskati upravno enoto ali diplomatsko-konzularno predstavništvo. Kodo PIN lahko ponastvite s kodo PUK in s programsko opremo IDProtect Client ali v mobilni aplikaciji (v kratkem na voljo)