Z mobilno aplikacijo eOsebna do enostavnejše uporabe elektronske osebne izkaznice

Z današnjim dnem je v trgovinah z mobilnimi aplikacijami na voljo mobilna aplikacija eOsebna, ki omogoča enostavnejšo uporabo elektronske osebne izkaznice, s pomočjo katere se identificiramo pri uporabi spletnih storitev ter upravljamo z gesli elektronske osebne izkaznice.

Z mobilno aplikacijo eOsebna želimo državljanom olajšati uporabo elektronske osebne izkaznice, kakor s skupnim imenom poimenujemo tri digitalna potrdila na čipu nove osebne izkaznice. Digitalno potrdilo za podpis in digitalno potrdilo za prijavo visoke ravni sta zaščitena s kodo PIN, medtem ko digitalno potrdilo nizke ravni omogoča prijavo brez vnosa kode PIN. Mobilna aplikacija omogoča brezstično uporabo elektronske osebne izkaznice, za kar se uporablja protokol NFC (angl. Near Field Communication).

Za njeno uporabo poleg osebne izkaznice s čipom potrebujemo še pametni telefon z operacijskim sistemom Android ali iOS, ki podpira protokol NFC. Tega podpira velika večina pametnih telefonov z operacijskim sistemom Android in telefoni iPhone od modela 7 dalje. Mobilna aplikacija eOsebna je od danes naprej uporabnikom na voljo v spletnih trgovinah Google Play in App Store. 

 eOsebna skupaj s pametnim telefonom deluje kot čitalnik osebne izkaznice s čipom in omogoča uporabo obeh digitalnih potrdil za prijavo (visoke ravni in nizke ravni). Ko imamo mobilno aplikacijo nameščeno na pametnem telefonu, moramo z njo povezati svojo osebno izkaznico, tako da prepišemo kodo CAN, ki je sestavljena iz 6 števk, te so navpično natisnjene ob desnem robu na sprednji strani osebne izkaznice. Z mobilno aplikacijo lahko povežemo tudi več osebnih izkaznic, kar  omogoča, da npr. več družinskih članov uporablja svoje elektronske osebne izkaznice z enim samim pametnim telefonom. 

Ko je elektronska osebna izkaznica povezana, se lahko z njo prijavimo v katerokoli spletno aplikacijo, ki omogoča prijavo prek storitve SI-PASS. To naredimo tako, da s seznama izberemo prijavo z elektronsko osebno izkaznico in mobilno aplikacijo. Pri tem lahko uporabimo bodisi brskalnik na mobilni napravi bodisi brskalnik na osebnem računalniku. V tem primeru moramo ob prijavi s kamero preko aplikacije eOsebna zajeti kodo QR, ki se izpiše na zaslonu osebnega računalnika.  

Z mobilno aplikacijo eOsebna lahko urejamo nastavitve aplikacije ter pregledujemo podatke elektronske osebne izkaznice. Z mobilno aplikacijo lahko elektronsko osebno izkaznico tudi aktiviramo, ji spremenimo kodo PIN ali jo odklenemo s pomočjo kode PUK.

Dodatne informacije o elektronski osebni izkaznici in mobilni aplikaciji eOsebna so objavljene na https://www.si-trust.gov.si/sl/eoi/mobilna-aplikacija-eosebna/. Na tej spletni strani so na voljo tudi podrobnejši opisi postopka uporabe mobilne aplikacije eOsebna, v začetku januarja 2023 pa bomo uporabo mobilne aplikacije eOsebna podrobneje predstavili tudi v živo, na voljo pa bodo tudi video filmčki oziroma natančni video prikazi namestitve in uporabe mobilne aplikacije eOsebna.