Začasna razveljavitev

Zahtevek za začasno razveljavitev lahko oddate:

  • elektronsko na strani za začasno razveljavitev. Zahtevek za začasno razveljavitev lahko oddate le z uporabo drugega identifikacijskega sredstva najmanj srednje ravni zanesljivosti (npr. s smsPASS).
  • na upravni enoti ali diplomatsko konzularnem predstavništvu.

Začasna razveljavitev lahko traja največ 48 ur. Če v tem času ne boste podali zahtevka za umik začasne razveljavitve, bodo digitalna potrdila na elektronski osebni izkaznici dokončno preklicana.

Zahtevek za umik začasne razveljavitve lahko podate osebno v času uradnih ur na upravni enoti ali diplomatsko konzularnem predstavništvu.

Digitalna potrdila na elektronski osebni izkaznici so v času začasne razveljavitve neuporabna in so navedena na seznamu preklicanih potrdil.

Če v 48 urah po vložitvi zahtevka za začasno razveljavitev digitalnega zahtevka ne umaknete, SI-TRUST izvede preklic elektronske osebne izkaznice.

Preklic

Če se odločite, da elektronske osebne izkaznice ne želite več uporabljati, lahko na upravni enoti ali diplomatsko-konzularnem predstavništvu podate zahtevek za preklic elektronske osebne izkaznice. Vaša osebna izkaznica bo kljub preklicanim digitalnim potrdilom ostala veljavna in jo boste lahko še naprej uporabljali za izkazovanje identitete in prehod meje.

Preklic elektronske osebne izkaznice je dokončen in ga ni mogoče razveljaviti.

Če boste na upravni enoti naznanili pogrešitev osebne izkaznice in boste kasneje tekom dneva osebno izkaznico našli, lahko osebno izkaznico ponovno aktivirate, a samo do konca poslovnega časa tistega dne, ko ste naznanili pogrešitev. V nasprotnem primeru bodo digitalna potrdila elektronske osebne izkaznice samodejno preklicana in jih ne bo mogoče več uporabljati.