Začasna razveljavitev

Zahtevek za začasno razveljavitev lahko oddate elektronsko na strani za začasno razveljavitev. Zahtevek za začasno razveljavitev lahko oddate le z uporabo drugega identifikacijskega sredstva najmanj srednje ravni zanesljivosti (npr. s smsPASS). 

Začasna razveljavitev lahko traja največ 48 ur. Če v 48 urah po vložitvi zahtevka za začasno razveljavitev digitalnega zahtevka ne umaknete, SI-TRUST izvede preklic elektronske osebne izkaznice. Digitalna potrdila na elektronski osebni izkaznici so v času začasne razveljavitve neuporabna in so navedena na listi preklicanih potrdil.

Če boste na upravni enoti naznanili pogrešitev osebne izkaznice in boste kasneje tekom dneva osebno izkaznico našli, lahko osebno izkaznico ponovno aktivirate, a samo do konca poslovnega časa tistega dne, ko ste naznanili pogrešitev. V nasprotnem primeru bodo digitalna potrdila elektronske osebne izkaznice samodejno preklicana in jih ne bo mogoče več uporabljati.

Zahtevek za umik začasne razveljavitve lahko podate osebno v času uradnih ur na upravni enoti.

Preklic

Če se odločite, da elektronske osebne izkaznice ne želite več uporabljati, lahko na upravni enoti, podate zahtevek za preklic elektronske osebne izkaznice, pri čemer bo vaš osebna izkaznica ostala veljavna in jo boste lahko še naprej uporabljali za izkazovanje identitete in prehod meje.

Prav tako bo do preklica prišlo, če začasne razveljavitve v roku 48 ur ne boste preklicali.