Aktivacija e-osebne izkaznice pomeni nastavitev kode PIN. Koda PIN se nastavi za uporabo digitalnega potrdila za prijavo visoke ravni zanesljivosti in digitalnega potrdila za e-podpis. Koda PIN je enotna za obe potrdili.

Za aktivacijo elektronske osebne izkaznice potrebujete:

  • osebno izkaznico (osebna izkaznica s čipom)
  • začetno geslo za nastavitev kode PIN oz. uporabniškega gesla za digitalno potrdilo za visoko raven identifikacije in za digitalno potrdilo za e-podpis
  • dostop do interneta
  • ustrezno opremo:

○      osebni računalnik z operacijskim sistemom Windows (Win 10 64 bit) ali pa z operacijskim sistemom Mac (od v.10.15 (Catalina) dalje),
○      čitalnik pametnih kartic (več o čitalnikih)
○      programsko opremo eOIActivator, ki jo boste potrebovali zgolj ob prvi nastavitvi kode PIN oz. uporabniškega gesla.

ali

○      pametni telefon, ki podpira tehnologijo NFC z operacijskim sistemom Android ali iOS
○      mobilno aplikacijo eOsebna

Nastavitev uporabniškega gesla

Pred prvo uporabo elektronske osebne izkaznice boste morali nastaviti svoje uporabniško geslo. Uporabniško geslo boste potrebovali vsakič, ko boste za prijavo v spletne storitve uporabili sredstvo elektronske identifikacije visoke ravni zanesljivosti ali ko boste s kvalificiranim digitalnim potrdilom za elektronski podpis želeli elektronsko podpisovati dokumente. Uporabniškega gesla ne boste potrebovali za uporabo sredstva elektronske identifikacije nizke ravni zanesljivosti.

Za nastavitev uporabniškega gesla boste potrebovali začetno geslo. Po uspešni nastavitvi uporabniškega gesla začetno geslo ni več uporabno in ga lahko zavržete.

Če ste začetno geslo izgubili ali se je izgubilo pri pošiljanju, boste za nastavitev kode PIN oz. uporabniškega gesla potrebovali kodo PUK oz. kodo za ponastavitev uporabniškega gesla. Za pridobotev kode PUK morate obiskati upravno enoto ali diplomatsko-konzularno predstavništvo.

Aktivacija oz. nastavitev kode PIN z uporabo čitalnika pametnih kartic

Prenesite ustrezno različico za ustrezni operacijski sistem in jo namestite na vaš računalnik:

eOIActivator za OS Windows
eOIActivator za OS Mac

Navodila oz. opis postopka aktivacije e-osebne izkaznice oz. nastavitev kode PIN

Postopek aktivacije e-osebne izkaznice oz. nastavitev kode PIN

Ponastavitev uporabniškega gesla

Če ste pozabili kodo PIN oz. uporabniško geslo ali elektronsko osebno izkaznico zaklenili zaradi napačnih vnosov gesla, boste potrebovali kodo PUK oz. kodo za ponastavitev uporabniškega gesla. Zahtevek za njeno pridobitev lahko vložite na upravni enoti in diplomatsko-konzularnem predstavništvu.

Ovojnico s kodo za ponastavitev uporabniškega gesla boste v nekaj dneh prejeli s priporočeno poštno pošiljko na svoj naslov za vročanje.