Prejel sem novo kartico, vendar nisem prejel pred nastavljenega gesla, kako ga pridobim?

Pošljite nam e-sporočilo na sigov-ca@gov.si, da gesla niste prejeli. Ponovno ga bomo natisnili in poslali.

Kako spremenim pred nastavljeno geslo pri zeleni Gemalto kartici?

Odprite program IDPrime, v programu IDPrime, kliknite na gumb "Spremeni PIN", vpišete geslo, ki ste ga prejeli in nato vpišete dvakrat novo geslo, ki si ga sami izmislite (7 znakov, ena velika črka, številka..)

Zaklenil sem si kartico, kako jo odklenem?

Izpolnjen in podpisan zahtevek za pridobitev kode za odklepanje pametne kartice, nam pošljite na naš naslov (SIGOV-CA, MJU, Tržaška cesta 21, 1000 Ljubljana). Kodo za odklepanje vam bomo, po prejetju zahtevka, poslali na e-naslov naveden v digitalnem potrdilu.

Zahtevek najdete na spletni strani.

Imam zeleno Gemalto kartico, prejel sem kodo za odklepanje, kako odklenem kartico?

Odprite program IDPrime, v programu IDPrime, kliknite na gumb "odkleni PIN", vpišete dvakrat novo geslo, ki si ga sami izmislite (7 znakov, ena velika črka, številka..) in nato vnesete še celotno kodo za odklepanje (velike črke in pomišljaji). Potrdite. Kartica je odklenjena, do digitalnega potrdila sedaj dostopate z geslom, ki ste ga sami ponovno nastavili.

Kako spremenim pred nastavljeno geslo pri rumeni Activ Client kartici?

Odprite program Activ Client (START - PROGRAMI - ACTIVIDENTITY - ACTIVCLIENT – USERCONSOLE). Izberite TOOLS in ukaz UNLOCK CARD. V okno vnesite UNLOCK KODO, ter novi PIN, ki ga izberete sami, vpišete ga dvakrat. Zaključite z OK. Vaša kartica je odklenjena, do digitalnega potrdila sedaj dostopate z geslom, ki ste ga sami ponovno nastavili.

Veljavnost obstoječega potrdila bo potekla, kako ga podaljšam?

Ob poteku obstoječega digitalnega je potrebno pridobiti novo digitalno potrdilo. Zahtevek za pridobitev novega digitalnega potrdila, lahko oddate dva meseca pred potekom obstoječega digitalnega potrdila. Prejeli boste novo kartico z novim digitalnim potrdilom, staro kartico pa nam vrnete.

Izpolnjen in podpisan zahtevek za pridobitev novega digitalnega potrdila nam pošljete po pošti na naš naslov (SIGOV-CA, MJU, Tržaška cesta 21, 1000 Ljubljana).

Kaj storiti, če se spremenijo osebni podatki uporabnika?

Po politiki SIGOV-CA, je potrebno ob vsaki spremembi osebnih podatkov (ime, priimek in e-naslov), obstoječe digitalno potrdilo preklicati in pridobiti novo digitalno potrdilo. Izpolnjena zahtevka za preklic in za pridobitev novega digitalnega potrdila, nam pošljite na naš naslov (SIGOV-CA, MJU, Tržaška cesta 21, 1000 Ljubljana).

Kaj storiti, če uporabnik zamenja delovno mesto?

Kar se tiče prenosa kartice iz ene organizacije v drugo je tako:

  • V samem spletnem digitalnem potrdilu ni zavedenega imena državnega organa, saj je digitalno potrdilo vezano samo na ime, priimek in e-naslov zaposlenega v državni upravi. Tako da lahko, ob menjavi delovnega mesta, zaposleni nemoteno uporablja kartico s prevzetim digitalnim potrdilom tudi na novem delovnem mestu, če se osnovni podatki niso spremenili (ime, priimek in e-naslov). Spletno digitalno potrdilo SIGOV-CA je veljavno pet let.
  • Spremembo delovnega mesta pa sporočite tako, da nam novi vodja pošlje dopis, v katerem se strinja, da bo novi zaposleni, še naprej uporabljal SIGOV-CA kartico z digitalnim potrdilom, ki jo je prenesel od starega delodajalca. V bazi SIGOV-CA nato spremenimo podatke o organizaciji, ki so zgolj informativnega značaja.

Zaradi posebnih zahtev aplikacije, do katere želimo dostopati z digitalnim potrdilom, je potrebno k digitalnemu potrdilu zapisati davčno in matično številko organizacije, kako to storimo?

Na voljo je aplikacija, s katero lahko sami povežete želeno digitalno potrdilo z davčno in matično št. organizacije, zaradi zahtev pri vstopu v e-davke. Z digitalnim potrdilom se prijavite na stran: https://storitve-ca.gov.si/CcWeb/pt/vpis-org.

Preverite podatke in oddajte zahtevek. Če se podatki ne ujemajo nas o tem obvestite. Če pa so podatki pravilni, je z oddajo zahtevka, želeno digitalno potrdilo povezano z davčno in matično št. organizacije.

Pri oddaji zahtevka za pridobitev digitalnega potrdila nisem navedel davčne številke in EMŠO, sedaj me spletna aplikacija ne spusti naprej, kaj storiti?

Za delovanje nekaterih aplikacij sta podatka obvezna. Če vam bo ob prijavi v želeno aplikacijo javilo napako, je to zato, ker za vstop preverja eno ali obe številki.

V tem primeru izpolnite spodnjo izjavo z navedenima podatkoma (davčno številko in EMŠO). Izjavo je potrebno elektronsko podpisati z digitalnim potrdilom SIGOV-CA in poslati na e-naslov sigov-ca@gov.si ali pa jo natisniti, podpisati in poslati na naslov: Izdajatelj SIGOV-CA, Tržaška 21, 1000 Ljubljana.

Izjava se nahaja na povezavi: Izjava za vpis EMŠO in davčne številke k digitalnemu potrdilu SIGOV-CA

Nisem prejel čitalnika pametnih kartic. / Čitalnik pametnih kartic ne deluje, kako lahko pridobim novega?

Pošljite nam e-sporočilo s prošnjo za novi čitalnik in z vašimi podatki na sigov-ca@gov.si in poslali vam bomo novega.

Program izpiše, da je moje potrdilo preklicano, vendar ga nisem preklical.

Pri uporabi potrdil SIGOV-CA in SIGEN-CA prve generacije prihaja do težav v brskalnikih Chrome in Internet Explorer na operacijskem sistemu Windows.

Za odpravo težave je potrebno v shrambo brskalnika naknadno namestiti povezovalni potrdili izdajateljev SIGEN-CA in SIGOV-CA (št.1) po naslednjih korakih.

 - Namestite datoteko izbranega potrdila iz zgornje povezave na lokalni disk.
 - Nato poiščite datoteko in jo z dvoklikom odprite.
 - Izberite gumb "Namesti potrdilo...".
 - V oknu "Dobrodošli v čarovniku za uvažanje potrdil" pustite privzeto "Trenutni uporabnik" in izberite "Naprej".
 - V naslednjem koraku izberite "Shrani vsa potrdila v to shrambo" in izberite "Prebrskaj ..." in nato direktorij "Vmesni overitelji potrdil" in nato potrdite ter z "Dokončaj" zaprite shrambo.
 - Zadnje obvestilo boste prejeli "Uvoz je uspel."

V prvo generacijo digitalnih potrdil SIGEN-CA spadajo potrdila izdana pred junijem 2016, kjer je naveden izdajatelj sigen-ca. 

V prvo generacijo digitalnih potrdil SIGOV-CA spadajo potrdila izdana pred januarjem 2016, kjer je naveden izdajatelj sigov-ca.