V skladu z navodili za varno ravnanje s spletnimi potrdili si naredite varnostno kopijo vašega potrdila na zgoščenko oz. drug primeren medij.

Medij na katerem boste hranili varnostno kopijo, hranite na varnem mestu, dostopnem samo vam. Zasebni ključ hranite samo vi - če bo prišlo do okvare vašega računalnika, kopije zasebnega ključa pa ne boste imeli, boste morali svoje potrdilo preklicati in zahtevati novo.

Postopek izdelave varnostne kopije

1. Odprite spletni brskalnik Firefox. V zgornjem levem kotu najdite in kliknite »Orodja«. Nato kliknite »Možnosti«.

IZVOZ FF1

2. Nahajate se v meniju »Možnosti« spletnega brskalnika Firefox. Izberite »Zasebnost in varnost«.

IZVOZ FF2

3. S pomočjo miške ali tipkovnice se premaknite do spodnjega dela spletne strani in pod »Varnost« najdite »Digitalna potrdila«. Kliknite »Preglej digitalna potrdila«.

IZVOZ FF3

4. Izberite vaše digitalno potrdilo in kliknite »Varnostna kopija«.

IZVOZ FF4

5. Digitalno potrdilo poljubno poimenujte in shranite na vaš računalnik.

Če se vam pokvari računalnik, boste lahko iz rezervne kopije lahko ponovno naložili potrdilo pod pogojem, da ste shranili tudi pripadajoči zasebni ključ

IZVOZ FF5

6. Odpre se vam novo okno, kjer lahko vnesete poljubno geslo te varnostne kopije digitalnega potrdila. Kliknite »Naprej«.

Geslo naj bo močno, sestavljeno iz najmanj osmih znakov in sicer iz velikih in malih črk, številk in posebnih znakov (+, -, ., * ali drugi). Enostavno geslo, ki je sestavljeno iz vašega imena ali zaporednih številk je lahko ugotovljivo, zato izberite močno geslo in si ga zapomnite.

IZVOZ FF6

Geslo si zapomnite, saj ga boste potrebovali, ko boste uporabili varnostno kopijo za namestitev vašega digitalnega potrdila v brskalnik.

7. Vaše digitalno potrdilo je izvoženo.

Izvoz varnostne kopije potrdila je s tem korakom zaključen.

Medij z vašim zasebnim ključem in potrdilom shranite na varno mesto, dostopno samo vam, prav tako na varno mesto shranite geslo, s katerim je zaščitena datoteka.