Aktivacija elektronske osebne izkaznice

Za aktivacijo elektronske osebne izkaznice potrebujete:

  • biometrično osebno izkaznico
  • začetno geslo za nastavitev uporabniškega gesla za visoko raven identifikacije in e-podpis
  • dostop do interneta
  • ustrezno opremo:

○      računalnik s čitalcem za pametne kartice (v skladu z zahtevami) in programsko opremo ID Protect Client (v pripravi)

Nastavitev uporabniškega gesla

Pred prvo uporabo elektronske osebne izkaznice si boste morali nastaviti svoje uporabniško geslo. Uporabniško geslo boste potrebovali vsakič, ko boste za prijavo v spletne storitve uporabili sredstvo elektronske identifikacije visoke ravni zanesljivosti ali ko boste s kvalificiranim digitalnim potrdilom za elektronski podpis želeli elektronsko podpisovati dokumente. Uporabniškega gesla ne boste potrebovali za uporabo sredstva elektronske identifikacije nizke ravni zanesljivosti.

Za nastavitev uporabniškega gesla boste potrebovali začetno geslo. Po uspešni nastavitvi uporabniškega gesla začetno geslo ni več uporabno in ga lahko zavržete.

Aktivacija (nastavitev uporabniškega gesla) z uporabo čitalca pametnih kartic

Za aktivacijo elektronske osebne izkaznice z uporabo namiznega računalnika in čitalca za pametne kartice potrebujete dostop do interneta in aplikacijo ID Protect Client (v pripravi).

Prenesite si ustrezno različico za ustrezni operacijski sistem in jo namestite na vaš računalnik (v pripravi):

Ponastavitev uporabniškega gesla

Če boste izgubili začetno geslo, pozabili uporabniško geslo ali elektronsko osebno izkaznico zaklenili zaradi napačnih vnosov gesla, boste potrebovali kodo za ponastavitev uporabniškega gesla. Zahtevek za njeno pridobitev lahko vložite na upravni enoti in diplomatsko-konzularnem predstavništvu.

Ovojnico s kodo za ponastavitev uporabniškega gesla boste v nekaj dneh prejeli s priporočeno poštno pošiljko na svoj naslov za vročanje.